søndag den 7. april 2013

Silent Day: Alt er helt stille - og mørkt

Dag 17: Søndag 7. april.

Vi er ofte kørt forbi store groteske statuer som den på billedet. De 3-4 meter høje figurer forestiller mange forskellige ting. Gennemgående har de dog et meget aggressivt og dæmonisk udtryk, men også med en ironisk distance.

De kaldes ogoh-ogoh og bruges i forbindelse med Nyepi - balinesernes hindu-nytår (der falder i marts eller april).
Ved Nyepi skal der renses ud i de dårlige ånder, så man kan starte det ny år på en frisk. Der ryddes bogstaveligt talt en del op, og der gennemføres ceremonier og optog, hvor de de store ironisk-dæmoniske figurer bæres rundt. Og folk går amok med fyrværkeri og slår på alt muligt, der kan larme og drive de onde ånder væk.

I princippet skal ogoh-ogoh-figurerne brændes (jeg går ud fra, at figurerne symboliserer onde ånder), men det er vist ikke altid, at byens indbyggere nænner at brænde figurerne, som der er lagt meget arbejde i. Og så kan de jo bruges igen året efter.
Det er på en anden måde også meget godt, at de dropper afbrændingen. Figurerne er lavet af flamingo, og at brænde dem af, passer vist ikke helt ind i hinduismens forhold til naturen;0)
Måske bliver nogle figurer fortsat lavet af naturmaterialer som bambus og kokos, og så giver afbrændingen jo ingen problemer.

TOTALT STILLE OG MØRKT PÅ HELE BALI
Første dag i det ny år markeres med en Day of Silence. Og det er helt bogstaveligt.
ALT er stille. Du må ikke gå ud, lave mad, spise. Ikke bruge elektriske apparater. Ikke køre bil eller motorcykler. Mobilnettet er slukket (sikkert også internettet).
Der skal også være helt mørkt. Ingen lys i huse eller på veje. Gadelys er slukket. Du må ikke tænde ild. Selv lufthavnen er lukket.
Måske håber balineserne, at stilheden kan de sidste onde ånder til at fise af;0)

De eneste, der må være ude, er de særligt udnævnte, der holder øje med, at folk overholder reglerne og bliver indendørs.
Der vanker bøder, hvis man opdages udenfor den dag!


Ingen kommentarer:

Send en kommentar